Geschiedenis van ons bedrijf

Wij zijn een familiaal landbouwbedrijf dat zijn oorsprong reeds vindt in de jaren 20 van vorige eeuw.  Dat maakt dat het bedrijf nu al aan de 4de generatie zit, die actief is op deze locatie.  Het was echter François, die in de jaren 50 samen met zijn broer Maurice, begon met het professioneel uitbouwen van de landbouwtak, die in die tijd bestond uit veeteelt (melkvee en varkens) en akkerbouw.  De teelten die toen verbouwd werden zijn eigenlijk nog grotendeels dezelfde als die van vandaag, nl. granen, suikerbieten en natuurlijk aardappelen.  Tijdens de laatste decennia zijn daar nog maïs en cichorei bijgekomen.

Industrie kende in die tijd een enorme technologische revolutie, en dat was in de professionele landbouw niet anders.  Zo kwam in 1958 de allereerste tractor op het bedrijf.

In de loop van de jaren ’70 werd de melkveeteelt stop gezet en men specialiseerde zich sinds toen in de varkenshouderij.  Zo werd in 1978 geïnvesteerd in een kraamstal, samen met een ruime aardappelbewaarplaats.  De aardappelteelt was ondertussen immers de belangrijkste teelt geworden op het bedrijf. 

Begin jaren ’80 stapte ook François’ oudste zoon Jos mee in het bedrijf.  Hij deed dit weliswaar in bijberoep maar zorgde er zo toch voor dat het bedrijf bleef evolueren.

In 2003 lieten François en Maurice hun bedrijf over aan Jos’ zoon Manuel, die de landbouwmicrobe al op zeer jonge leeftijd te pakken had gekregen.

Sinds 2014 bestaat ons bedrijf nog uitsluitend uit akkerbouw met als teelten aardappelen, suikerbieten, cichorei, wintertarwe, wintergerst en korrelmaïs.  De technologische vooruitgang heeft in 60 jaar tijd gigantische stappen gemaakt, dat is duidelijk te merken als je de eerste tractor vergelijkt met de laatste…

Sinds 2010 is generatie nr. 5 ook een feit, met wie weet ook een toekomst in ons bedrijf.  Goed begonnen is alleszins half gewonnen

Maar niet alleen de technologie is erop vooruitgegaan, ook de landbouw zelf is enorm geëvolueerd.  Terwijl vroeger de nadruk vooral lag op het produceren van voedsel aan een zo hoog mogelijk rendement, spreken we vandaag over duurzame landbouw.  Dit houdt in dat we nog steeds produceren voor het economische, maar wel met maximale aandacht voor het ecologische.